Sagt om mig

Marita var min tränare under en period . Hon hade alltid stort engagemang och tålamod . Förklarade tills man förstod, ibland med en “dans” i ridhuset. Det utvecklades till ett nära samarbete kring min kallblodstravare Nordgårdsbusen. Marita var en medryttare man kunde lita på, och hennes envishet i ridningen bidrog stort till att han blev en trygg allround häst samtidigt som jag kunde koncentrera mig på körningen.  

EMMA HANSSON Bjursås 

——————————————————————

Under flera års tid har Marita masserat mina hästar, från tävlingshäst till skogsmulle. Hon kommer alltid med tips o trix för att hjälpa mig att hjälpa min häst att må bättre i sin kropp. 

De senaste åren har Marita även haft ridlektioner för min dotter och mitt mammahjärta blir så stolt av att se dotterns framsteg med Maritas hjälp. Marita lägger nivån på lektionen utifrån barnets förutsättningar så utvecklingen från en osäker tjej efter flera avramlingar till att hon nu växer då hon får lite mera utmaningar med sin egna ponny är så kul att se. 

Ett stort plus är att jag som hästägare slår flera flugor i en smäll med Marita när jag har både massör och instruktör i en och samma person som då ser mera helhet i hästen. 

Susanne Hedström Sågmyra 

——————————————————————-

Jag kan utan att överdriva säga att Marita är den bästa ridinstruktören jag ridit för. Sedan jag började rida för Marita har samspelet mellan mig och min häst, ett islandshäststo, blivit så mycket bättre. Jag har fått en förfinad förståelse för mig själv som ryttare och för mitt sto, vilket göra att vi kan kommunicera bättre för att bitvis dansa fram. Min verktygslåda har blivit full av verktyg att använda i ridningen, sådant som jag kan plocka fram i olika gångarter såväl på ridbanan som ute i skogen. Det som jag är mest imponerad över med Marita är hennes blick för ekipaget, att kunna under ridlektionen se vad vi behöver för verktyg och ibland ändra strategi för att plocka fram det bästa hos både mig och min häst. Maritas sätt att förklara ger många aha-upplevelser och hjälp på vägen när man tycker saker är svåra. Nu ser jag fram emot att få en liknande verktygslåda till min unghäst. 

Anna Lerneman Ludvika 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

På ett mycket pedagogiskt sätt kan Marita förmedla och få mig att hitta en känsla i ridningen som ibland är så svårt att finna. Att hitta den där otroliga upplevelsen att man är ett med sin häst, att man dansar tillsammans om än för några sekunder.

Ann-Sofi Gunnarsson Bjursås

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Det absolut bästa med Marita är att hon har ett stort hjärta, är lyhörd, trevlig och öppen! Jag har ridit för Marita x antal gånger och har alltid fått bra hjälp i sadeln, hon har bra övningar och jag gillar att hon kollar på hela ekipaget, en god sits och hållning ger en trevlig ridning, en sund häst och även välmående häst och ryttare! Att hon dessutom masserar hästarna också, ger henne en bra helhetsbild och kan hjälpa än vidare med hästen både i massagen och ridningen! Många tränare håller sig till en sak, men jag vågar säga att Marita har dörrarna öppna för att förstå mer, och dessutom kan hjälpa alla möjliga ryttare och hästar, oavsett disciplin inom hästvärlden! Jag rekommenderar varmt Marita både som ridinstruktör och massage!

Marica Lindberg Bjursås

Foto: Maria Hedlund

———————————————————————————————————————

Marita och jag har haft ett långt samarbete. Först tränade hon mig och min lipizzanervalack Favory Fagott. En lipizzaner som gick sin egen väg och inte ens var vit utan svart. Han hade en enorm balans och kapacitet, men ett huvud som det gällde att aktivera med nya saker hela tiden. Marita fick ha en hel skolbok övningar i tankarna för att underhålla honom. När han tyckte det var roligt rörde han sig som en stjärna, tröttnade han så ville han göra övningar ur sitt eget spektakulära program. Med honom lärde jag mig tillsammans med Maritas ögon hur allt ska kännas när det är rätt. Det hade jag mycket stor nytta av när jag sedan blev med basjkirhäst. Babuschkas Jesco är en mycket vänlig individ som vill göra rätt. Han hade dock svårt att ha koll på alla sina ben och hitta sin balans. Min sits blev nu otroligt viktig för samarbetet. Där är Marita en mästare. Varje gång jag rider och känner lite motstånd i hästen sitter hon som en fe på min axel och säger små kloka ord för att rätta min sits. Alla hjälper ska ges i rätt ögonblick för önskad effekt, då måste man känna när hästen är redo i sina rörelser. Den kroppskontroll hon väglett mig till har gjort att Jesco och jag dansar i harmoni i dag. Han är lyhörd för minsta ändring i min kropp och har hittat alla ben och sin balans. Vi gör lätt skolor i alla gångarter och han är en dröm att rida. Tack Marita för många timmar med övning av min kropps alla delar. Allt börjar med den som för i vacker dans 😊

Maria Bränd Bjursås

———————————————————————————————————

Rekommendation Marita Olsson
Marita har studerat för mig på Malungs folkhögskola vid flera tillfällen och hon är en
ambitiös och noggrann elev. Hon fungerar väl i grupp; kan både ta plats när så
behövs men också lämna plats för andra.
Jag har också haft nöjet att få ha Marita som ridinstruktör och massör till mina hästar.
Marita undervisar med ett entusiastiskt lugn, med blick för ryttare/häst/ekipage som
delar och helhet.
Hon är noga med att både jag och hästen förstår vad som ska göras, och jag tycker
alltid att jag är en lite bättre ryttare efter en lektion ☺
Jag har inga referenser eller egen kunskap om häst-massage – men jag ser på mina
hästar att stunderna med Marita gör gott. Hon involverar alltid mig i sina tankar, så att
jag vet hur jag ska fortsätta jobba efter massagen.
Lima 2/4 2023
Maria Röjås