Varför Hästmassage? 

Massage är INTE ett alternativ till veterinärvård! Men ett mycket bra komplement. Jag masserar inte halta hästar. De ska istället till veterinär! Massage fungerar allra bäst förebyggande. 

Man ser med massage till att musklerna är smidiga och jämna. Så att hästen får bästa förutsättning till att prestera balanserat, hållbart och länge. Om man vill kan man se sin hästmassör som en muskeldetektiv som kan bidra med viktiga pusselbitar till både ryttaren/kusken, hästägaren och kanske även till veterinären. När hästen sätts igång efter en skade- eller viloperiod kan massören ge värdefull feedback på träningen samt upptäcka tidiga tecken på överansträngning. 

Ett gott samarbete mellan hästmassör, hovslagare, ridinstruktör och sadelinprovare ger dig trygghet i att ha ett komplett team kring dig och din häst.  

 
Idag är massage en självklar del i modern träning och tävling och som friskvård för oss människor. Både som förebyggande, återhämtande och i rehabiliterande syfte. 
Massage bidrar till att muskler och senor blir smidiga, att rörelserna blir fria och att kroppsuppfattningen blir bättre. När vi använder kroppen rätt minskar risken för överansträngning och skador. 
Muskelutvecklingen förbättras, immunförsvaret stärks och vi blir mer harmoniska. Allt detta gäller självklart även för våra hästar! 

 
Massage frigör må-bra hormonet oxytocin som sänker blodtrycket, som i sin tur minskar halterna av stresshormonet kortisol i kroppen. Det ger bättre matsmältning, lindrar smärta, ger ökad genomblödning i muskler och hud vilket påskyndar läkning och ger avslappning.  

Hur jag jobbar 

När vi ses första gången vill jag se din hästs rörelser vid hand. Rakt fram och tillbaka på ett hårt och plant underlag i skritt och trav. Jag använder mig utav metoder som palpation. En slags scanning utav kroppen där jag kollar av och lägger upp en plan för just denna massagen. Vad jag ser och känner i form utav muskeltonus och symetri, avgör hur jag vidare går tillväga. Ex vilken sida jag börjar på. Vart jag tänker lägga mitt focus på vad som är symtom och vad som är orsak. Ofta kan det bli lite som att skala av en lök sina lager. Så ett par behandlingar ganska nära inpå varandra som uppstart är att föredra då det ger absolut bäst effekt. Vissa hästar behöver även lite mer tid än andra att släppa in och kunna slappna av så att de litar på mina händer och att vi får till ett gott samarbete.  

Jag använder mig enbart utav min egen kropp när jag masserar. Dvs inga nålar eller maskiner. Det är ett medvetet val som jag idag känner mig nöjd och trygg med. Jag tycker att det ger mig de resultat jag vill ha och jag känner hela tiden vart jag gör mest nytta att arbeta med och vilka gensvar jag får utav din hästs muskulatur. Dvs jag kan vara väldigt precis i min behandling. Massagegreppen sker i form utav olika friktioner med mina fingertoppar, knogar, handlovar, handryggar, underarmar och armbågar. Till olika slags knådning, klappning, strykning, tapotement och stresspunktsbehandling. Strain-Counterstrainmetoden och stretching använder jag mig också utav.  

INFÖR BEHANDLINGEN 

Hästen bör vara torr och ren. För att jag ska kunna få en rättvis bild av hästens muskler bör den inte vara riden eller arbetad innan massagen. Tänk även på att underlätta för din häst att kunna stå så lugnt och avspänt som möjligt under behandlingen. Det kanske innebär att du tar in även en kompis som sällskap. Eller att du ser till att vi inte ses mitt i fodringstiden om du står i ett större stall. 10 minuters skritt vid hand efteråt ger en jättebra avslutning, då slaggprodukter får möjlighet att rensas ut. Din häst bör även erbjudas vatten efter behandlingen.  

ATT TÄNKA PÅ 

Jag masserar Inte halta hästar! Kom också ihåg att jag kan inte, med mina bara händer, massera Dit någon hälta som inte redan fanns. Däremot kan jag massera Ned en hälta som hästen gått och hållit upp med sina tidigare spända muskler. Men då tänker jag att den ju ändå ska fram i ljuset och det finns något konkret för veterinären att se och kanske även behandla.  

Jag vill tillägga detta då jag ofta blir ut ringd till hästar i en “Gråzon” där man känner att det är något som inte riktigt stämmer. Men det finns inte något att riktigt “ta på”.  

Så använd gärna massage som friskvård och i tid. Då hinner man oftast upptäcka avvikelser och kan “mota Olle i grind” och det går inte så långt som till behov av veterinärvård. DET är väl en bra investering?  

Tips!  Se upplägg och erbjudande i prislistan